Zijn er gezondheidsrisico's bij lachgas gebruik?

De groeiende populariteit in combinatie met de uitspraak van het Europees Hof, waarbij lachgas uit de Geneesmiddelen wet gehaald werd en vervolgens ondergebracht werd onder de Warenwet heeft ertoe geleid dat diverse instanties in Nederland onderzoek hebben gedaan naar de gezondheidsrisico's van recreatief lachgas gebruik op de menselijke gezondheid.

De drie gerenommeerde instanties die onderzoek hebben gedaan naar de risico's van lachgas gebruik, zijn het overheidsorgaan RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Trimbos Instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) en Jellinek.

In welke mate treedt er een gezondheidsrisico op?

Onderzoeken wijzen uit dat wanneer men met mate lachgas ballonnen inhaleert er vrijwel geen gezondheidseffecten te ontdekken zijn (zie factsheet Trimbos). In de onderzoeken spreekt men van 10 lachgas ballonnen per avond. Er zijn dan ook weinig meldingen bekend van gezondheidsrisico's door recreatief lachgas gebruik. Overigens zou het vraagtekens oproepen, indien er wel gezondheidsrisico's aantoonbaar zijn. Dit vanwege het feit dat men lachgas al vele jaren gebruikt in ziekenhuizen en bij tandartsen als narcosemiddel. De hoeveelheid lachgas die hierbij toegediend wordt, ligt vele malen hoger dan bij recreatief gebruik door middel van een ballon.

De meldingen rondom risico's die bekend zijn, hebben vrijwel allemaal te maken met verkeerd gebruik. Denk hierbij aan het inhaleren van lachgas rechtstreeks uit de fles of patroon. Hierdoor kan bevriezing van lippen, mond en de luchtwegen plaatsvinden.

Conclusie: Is lachgas slecht?

De onderzoeken wijzen uit dat er geen negatieve gezondheidseffecten plaatsvinden bij een gebruik van maximaal 10 ballonnen per gebeurtenis.

Doordat er geen directe gezondheidsrisico's uit de onderzoeken naar voren zijn gekomen, inclusief het feit dat er vrijwel geen meldingen zijn binnengekomen van negatieve gezondheidseffecten door recreatief lachgas gebruik, ziet de NVWA geen reden om handhavend op te treden op grond van de Warenwet. Dit orgaan treedt normaliter op wanneer er bijzonder gevaar bestaat voor de gezondheid en/of veiligheid van personen (Bron NVWA.nl).

Tevens is de mate waarin je verslaafd kunt raken aan lachgas vrijwel nihil.

Uiteraard raden wij wel aan om verantwoord om te gaan met lachgas. Ons advies is om lachgas niet te combineren met grote hoeveelheden drank, medicijnen en drugs. Eén lachgas ballonnetje pakken zal geen gezondheidsrisico vormen, maar doe het te allen tijde verantwoord en met mate.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op onderstaande bronnen. Raadpleeg de hieronder benoemde bronnen.

Bronvermelding:

NVWA, datum artikel 26-10-2016, Klik hier door naar het onderzoeksrapport

Trimbos, datum factsheet december 2016, Klik hier door naar de factsheet

Drugsinfoteam.nl, artikel op website, Klik hier om het artikel te lezen

Wetenschappelijk medewerker Trimbos in vraaggesprek, Lees het hier.

 

Klantenservice We staan voor je klaar
0031 84 882 55 81 info@lachgasXL.nl Contact
Ma - Do09.00 - 22.00 Vr - Za 09.00 - 04.00 Zo13.00 - 22.00
Copyright Lachgas XL 2023 - Algemene voorwaarden - Disclaimer - Cookies - Sitemap -
Betaalmethodes
Helaas! Beste bezoeker

Wegens een wetswijziging zijn wij genoodzaakt om onze activiteiten per direct en permanent te stoppen. Wij hopen op jullie begrip.

Met vriendelijke groet,

Team Lachgas XL