Is lachgas legaal of illegaal?

De verkoop van lachgas - al dan niet in combinatie met een ballon voor recreatief gebruik - was tot 1 april 2016 illegaal. Tot die tijd stond lachgas onder streng toezicht en viel het onder de zogenaamde Geneesmiddelenwet. Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie van d.d. 10-07-2014 is duidelijk geworden dat middelen zonder therapeutische werking niet als geneesmiddel van de Geneesmiddelenwet kunnen wordt geclassificeerd.

Lachgas en de wet

Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof valt lachgas niet langer onder de Geneesmiddelenwet en is het vanaf 1 april 2016 een 'waar' geworden, waardoor het momenteel onder de Warenwet valt. 

Doordat lachgas momenteel onder de Warenwet valt, ligt het toezicht bij de Voedsel en Warenautoriteiten (NVWA). Zij hebben een risicoanalyse laten uitvoeren door het RIVM. 

De conclusie van dit onderzoek luidt dat er geen harde aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico bij recreatief gebruik. Hierdoor is er geen reden voor de Voedsel en Warenautoriteit om momenteel handhavend op te treden op grond van de zogenoemde Warenwet. 

De NVWA treedt normaliter op wanneer er een bijzonder gevaar bestaat voor de gezondheid of de veiligheid van personen. Op basis van een onderzoek, uitgevoerd door de RIVM, is gebleken dat dit niet het geval is, waardoor de NVWA tot dusver geen reden ziet om handhavend op te treden (bron: NVWA.nl).

Conclusie: Is lachgas verboden?

Zowel verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is op dit moment niet verboden en is hiermee dus niet strafbaar.

Bronvermelding:

Jellinek, datum artikel 21-02-2017, Lees hier het artikel.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, artikel op website. Lees hier het artikel.

Klantenservice We staan voor je klaar
0031 84 882 55 81 info@lachgasXL.nl Contact
Ma - Do09.00 - 22.00 Vr - Za 09.00 - 04.00 Zo13.00 - 22.00
Copyright Lachgas XL 2023 - Algemene voorwaarden - Disclaimer - Cookies - Sitemap -
Betaalmethodes
Helaas! Beste bezoeker

Wegens een wetswijziging zijn wij genoodzaakt om onze activiteiten per direct en permanent te stoppen. Wij hopen op jullie begrip.

Met vriendelijke groet,

Team Lachgas XL